torsdag, april 06, 2006

SMART

Jag ser snö när jag tittar ut genom tågfönstret, Huddinge 6 april, halv 9 på förmiddagen. Kung Bore har inte riktigt fattat att det är sommartid eller att allsvenskan har börjat (vilket f.ö. inte heller ”Kung Mjällby” begripit men det hade vi ju på känn..). Intressant det där med gröna gräsplaner, det ska ju spelas fotboll på riktiga planer, det ska dofta gräs och jord, det ska vara äkta. Så säger många gamla spelare och andra moderata fotbollstyckare. Ullevi har visserligen både gräs och lera, med betoning på det senare när Öis simmar runt i sina kortpassningsankdammar. Samtidigt har Elfsborg spelat på arenan hela vintern och kommer bättre förberedda för spel än någonsin tidigare.. Nä ge upp alla ni gräsliga bakåtsträvare! Låt fotbollen bli en konst på grönt gräs som varken växer eller luktar mögel.

SMARTboardnätverk igår. Det är fascinerande med ny teknik. Överallt i samhället är tekniken en självklarhet och en leder en naturlig utveckling av något, produktion, tjänster.. Klart att biltillverkarna använder moderna hjälpmedel, en bil idag skiljer sig ganska markant från en på 60-talet. Meteorologerna har lättare att se in i väderframtiden idag tack vare mer avancerade instrument, läkarna har större chans att lyckas med de svåra operationerna osv.. Självklart överallt men inte i..
..skolan egen lilla värld. Där ska allt mätas och vägas till förbannelse, ifrågasättas. En lärare idag kan mycket väl ha ett klassrum utrustat som på 60-talet och istället för att skämmas visa upp det och stolt hävda att ”Titta här, jag har minsann inte gått på alla trender!”
SMARTboarden är en sådan sak. Den väcker känslor på ett förunderligt sätt. Vissa hävdar att de minsann kan göra samma saker utan tavlan med bara projektor och dator (vilket naturligtvis inte är helt sant även om jag håller med om att den flinke pedagogen kan skapa ganska mycket..), andra menar att vi inte alls ska ha en tavla att fästa fokus på (vilket i alla fall tyder på en progression i tänket om barns förmåga att lära men som ändå är ganska kortsiktigt i ett samhälle av mångfald..) och så censurerar resten sig själva med förevändningen om att det där är på tok för dyrt för att det överhuvudtaget ska bli aktuellt på deras lilla söta skola mitt i byn.

Istället för att ta det för vad det är, ett sätt att ”föra in IT i klassrummet enkelt för alla” som någon klok rackare formulerade det igår. Det är en teknik som är enkel att ta till sig för pedagogen, det blir visuellt, tydligt och, kanske vikigast, en teknik som på rätt sätt faktiskt kan fånga eleven i stunden och tränga fram i det (som vi schablonmässigt nu brukar benämna som) enorma informationsbrus eleverna befinner sig i varje dag. Bara det kan ju faktiskt vara värt sina pengar och är det inte så att en Smartboard fastsatt i väggen snarare är en del av klassrummets infrastruktur och borde bekosta ett sådant konto?

Jag kan också sympatisera med idéer om klass(rums)lösa skolor där elever navigerar mellan kompetensen ledda av den goda handledaren men inte ens i en sån miljö blir den interaktiva tavlan i vägen. Och snälla nån, en god pedagog använder de verktyg som behövs för stunden anpassat för just det innehållet och för de eleverna och då är ju naturligtvis tavlan bara en del av en rik flora pedagogiska grepp.
Märkte ni att jag bytte benämning? Smartboard är bara en av flera aktörer på den interaktiva vita tavelmarknaden.

Passerat Gnesta, fortfarande snö..

För övrigt anser jag att alla borde ha trådlösa tangentbord till sina tavlor, en nyckel..

Värden för träffen kunde alla spelare i engelska ligan sedan 80-talet, sådant imponerar.. Vi hade en intressant diskussion om fotboll faktiskt, efter att ha avklarat skolans retoriska problem att belysa uppdraget, både inåt och utåt (varför hänga upp sig på mätningar om den svenska skolan som mäter saker som egentligen inte är i fokus för uppdraget och hur väl vet politiker och den skull lärare idag vad de egentligen har som uppgift i skolan?? Men det är en annan och längre diskussion.), så kom vi fram till att alla de oinvigda som anser att idrott inte är viktigt eller ens verkligt är helt ute och cyklar. För oss kan Arsenals seger över Zlatanus vara väl så viktigt som börsens utveckling senaste månaden, om Nuders lunta ger 100 kr mer i studiebidrag eller om en höjadarmoderat försöker göra avdrag i deklarationen för kläder. Det är det som är nära som är viktigast, det som berör och alla ni som inte upptäckt det, Henry berör.. Titta får ni se om någon vecka då Arsenal tar sig vidare till final i Champions Leauge.

Katrineholm, fortfarande vitt, fast å andra sidan, vem fan vill bo i Katrineholm..

6 kommentarer:

Tallen sa...

Tråkigt att du kan ha sååå jävla fel!! Öster kommer minst sexa och gulingarna kan halka omkring på sin jävla plast tills de spelar i tvåan! Förbjud plastplaner nu!!! (Jag är så pass förbannad att jag tom funderar på att klistra upp en bakrutedekal på min BMW!!!)
Dessutom skriver du för lite om fantastiska J-södras återkomst till elitfotbollen. Tänk att få gå på toppfotboll på Stadsparksvallen igen! Härliga tider!!
C U!! // Martin

Oslagbar sa...

Men lille Tallevante.. J-Södra-Qviding är ingen toppfotboll, det spelades bara bättre boll när Grimsås vann på vallen, det var då det apropå nostalgi och gräsplaner hemmavid.

Folk blir säkert rädda när de kommer till Värendsvallen, de tror att KGB har utsända bollkallar så visst sliter sig Wibrån till sig några poäng men det räcker inte kompis..

Din BMW hade blivit snygg med dekalen
"Plats för plast-NU!"

Fast jag lider med dig för HV det måste jag erkänna!

Martin sa...

Otroligt att landslagsbacken Björn Melin skulle få simhud mellan tårna och feppla runt på offensiva blå som en jävla Kalle Anka just igår... Det får inte - det kan inte vara sant. Tappa två mål på en sketminut. Och detta dessutom i en arena de döpt efter en stol. Rosenlundshallen heter den. Punkt.

Oslagbar sa...

Kinnarp- framtidens klassrum!
Rosenlund - dåtida porrdistrikt!
Snälla Martin, tänk framåt!!

Melin på väg till NHL hörde jag, han kanske hade lite FÖR brådis..

Anonym sa...

OSlagbar har rätt - det är lätt att känna med de stackars besvikna isfantomerna från Vätterns strand... Alltid djävligt att förlora i sjunde och det måste vara än djävligare att göra det med 7 sekunder kvar...

Sett ur ett göteborskt perspektiv tror jag dock att chansen att få behålla sm-bucklan här i stan nu har ökat. Efter den espresso-urladdningen i slutet tror jag att det enda som kan komma ut ur de kaffesponsrade hockeyspelarna nu är en blaskig sörja av kokkaffe...eller kanske bara lite änglapink...

apropå änglar...(hur kul var inte den övergången???) så tror jag att norrmannen har fått fart på de blåvitrandiga spelarna efter sitt trippelbyte i premiären och det lär bli ett hiskligt springande på "gräset" i Knalleland.

Hur de gula knallarna klara sig? Som jag sagt - världsbäst på försäsongen är inte samma sak som världsmästare i serien (om man nu inte är en makrill i stim från Göteborg). Och sen har jag ju tippat att förste spelare att åka ut är en viss Svensson med vassa armbågar i straffområdet. Summan av detta? IFK vinner med ett mål. Siste målskytt: Kalle Svensson på hörna!

P.S har ni fått bättre snörjöning där i backen???

Oslagbar sa...

Nix inget svar än.. De funderar fortfarande hur de ska sanda..