onsdag, april 01, 2009

Omaha och IT i skolan

OK, Oslagbar Gul är vad som gäller för mig nu. Jag har inte kraft för mer. MEN den gula bloggen kan ju inte innehålla allt. Så det blir nog några inlägg även här. Som t.ex. idag. Klockan är 17.12 i Sverige men inte hos mig, 10.13 står det på den digitala klockan i konferensrummet med heltäckningsmatta även på väggarna. Se nedan;

Är i Omaha, Nebraska! Av alla ställen.. Jetleggad och seg efter en heldag över haven men ändå fokuserad. Varför? På West Side High School använder man datorer i skolan. Och man har ett mycket spännande arbetssätt som bygger på vad de själva kallar: "Modular Scheduling". Eleverna delas in i smågrupper. Ibland. Stora grupper ibland, labgrupper och viss tid egen planering i större arbetshallar där lärarna också har sina arbetsplatser. Klimatet är lugnt och trevligt, närmast mjukt och det verkar funka. Det bygger på "trust". Tekniken är lika självklar som el och vatten. Alla har egna bärbara datorer. 2500 datorer.. Snabbt uträknat ca 4000kr/dator och år.

Tittar vidare på denna sida Vi går nu igenom sammanfattningen "Westside2009".

Det intressantaste med Omahasatsningen är att den ger effekt. Eleverna lär sig, resultaten ökar och forskning har visat att den stora skillnaden visat sig när eleverna får ta med sig datorerna hem. Eleverna får tillgång till verktyget under hela dygnet och effekten blir att de också använder den vilket får till följd att kvaliteten på skolarbetet ökat.

Andra intressanta iaktagelser;
  • Om en lärare inte vill vara med, kicken. Passar det inte så sök nytt jobb.
  • Det var svårt att få pengar till satsningarna men skolorna har missionerat, föräldramöten, tv-soffor mm. Därför har resultaten varit viktiga.
  • Alla elever fick dator samtidigt, stor happening.
  • Partnerskap med företag, "vi får sälja till eleverna om nu hjälper oss".

Ytterligare några bilder:

Inga kommentarer: