fredag, augusti 17, 2007

Straffa kommunen

Lex Göteborg.. Björklunds eriksgata genom bestraffningens minfält fortsätter. Nu är det kommunerna och framförallt Göteborg som ska straffas för bristen på dagisplatser. Ungarna, invandrarna (OK, det är Leijonborgs bord eftrer Roccas) och nu kommunerna. Finns Guantanamo för kommuner? Ska vi skänka Malmö till Danmark? Göteborg till.. ja vilka kan månne vilja ha Göteborg.. Kineserna kanske efter de gamla handelskompanierna..

Det kan kännas frestande att som småbarnsförälder börja sukta efter 7.500 kr i straffavgift från den bristande kommunen, men hur skulle det se ut i praktiken? Beskattas? Som ett sk vårdnadsbidrag? Eller trollar kommunen fram restplatser i allt större barngrupper istället? Placerar angeredsungar i Fiskebäck? (Vore iofs rätt intressant..)

Skapar piska-morot-syndromet alltid den effekt som efterfrågas? Trollar kommunen fram platser?

Problemet enligt nämnordföranden sossekvinnan (glömt namnet) är att det inte finns lokaler och personal. Hjälper det med straffkrav?

Det är möjligt att det är så. Det är t.o.m. troligt att just Göteborg behöver en spark i arslet när det gäller just denna fråga (för nog har man pratat om detta i många många år?) MEN Det hela är ändå ytterligare ett bevis på ett allt hårdare samhällsklimat. Har du inget jobb så är du en myglare som vill ta pengar från staten, gör du något dumt ska du straffas hårdare och helst skickas till ett annat land (det vet vi ju alla att det bara är invandrare som gör dumma saker) osv..

Fram med piskan så börjar haren springa, frågan är vad som är kvar när klockan ringer..

2 kommentarer:

Kontorsråttan sa...

Vad som skapas i de nya moderaternas och de hårdföra liberalernas spår??

Ja kanske är det regelstyrda männsikor som gör som man blir tillsagd så länge man kan bli bestraffad och bara använder sin kreativitet (är det ett fult ord numera när vi talar om skola och elever och samhälle) till att komma på sätt att lura systemet precis som busungarna i Andersonskans Kalle försökte lura portvakten...

Tänk om all kreativitet i skola och samhälle kunde få utrymme att användas för något positivt istället...

Oslagbar sa...

Hörde på radion idag om Skatteverkets arbete med "Liggare" hos frisörer och krogar. Det har kommit in hundratals miljoner extra till staten tack vare Skatteverkets hårdare tag. 10% av alla krogar/frisörer man besökt har fuskat med liggarna..
http://www.sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=1545854

Vad betyder det?!