söndag, januari 21, 2007

OK, det kanske inte var så bra ändå..

..de där reglerna på GA-skolan i Landskrona..
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=608003&maNo=-1Klicka här

Allvarligt talat, det där språkförbudet måste vara något av det dummaste
jag har hört. Tvinga någon att prata ett visst språk har väl aldrig funkat och att ta ifrån någon kanske det enda de har, sin identitet är naturligtvist ovärdigt och på gränsen till kriminellt. Dessutom, utan att vara psykolog, så säger ju det sunda förnuftet att ett tryggt och rikt hemspråk är en grund för allt annat lärande. Ponera att du av någon anledning tvingas flytta till... tja, Vitryssland och hamnar i en skolmiljö med tre, fyra andra svenskar, ryssar och balter och tvingas prata vitryska (eller pratar de kanske "vanlig" ryska?) ständigt OCH lära sig andra språk via ryskan så förstår du säkert hur dumt det låter. Självklart ska man istället utnyttja mångfalden av språk, låta eleverna vara trygga och stolta över sitt ursprung och bygga lärandet därifrån, gör man det från början så tror jag i min naivitet(?) att eleverna ägnar sig åt annat än att smälla bomber på skolorna..

En annan intressant fråga är naturligtvis hur reglen ska följas upp, enligt artikeln så skulle ju eleverna inte "straffas" om de pratar annat språk och regler som inte följs upp brukar ju vara ganska meningslösa. Det verkar alltså som om man själva inser det dumma i det redan från början men på alla sätt och vis vill visa omgivningen att man tar tag i sakerna. Stackarna, tycker allt lite synd om dem i den där skolledningen..

Förslaget politiskt om en sådan allmän regel att bara prata svenska i skolan kom tydligen från en folkpartist. Liberalerna slår till igen, finns det ingen i partiet som kan stoppa dessa galningar? Skicka dem till Gustav Adolfsskolan, till fransklektion, på svenska! Undra om de tänkt på den ekvationen..

2 kommentarer:

Kontorsråttan sa...

och tänk om de på den lektionen ser att läraren låter eleverna använda sina mp3-spelar eller ipods för att lyssna på ett franskt nedladdat program... ska läraren jagas då? För att ha hängt med i tiden och faktiskt fångat elevernas intresse?

Oslagbar sa...

Vad menar du? mp3?

Prata svenska så jag förstår..