onsdag, juli 02, 2008

Käka myror och magiska nålar..

Får tacka Peps och Cobbe för helgen. Måste erkänna att mitt lynne föredrar storstad och caffe latte på café före skogen och kokkaffe på primuskök. Som tur var så har vi vänner som inte är lika bekväma.. I helgen var Li och Lo i samma kanot som undertecknad och tillsammans med fyra andra kanoter med snarlika besättningar (dvs pappa och i snitt två ungar) så gled vi längs Lillån mellan Kalv och Östra Frölunda. På kvällen var det nattning i militärtält, kokgrop, party på levande och stekta myror med choklad, mygghatt mot miljarder knott, napp på både gädda och abborre, fikapaus i kohage, whisky för Disa och lägereld. Barnen fick iofs inte whisky vilket gjorde att det var mer till oss andra och viss känning i kroppen dagen efter men inte värre än att vi paddlade vidare 9,2 km. Så tack som bara den Peps och Cobbe för att ni gav mina barn ett äventyr att sent glömma. Lo var stolt över att ha paddalt, Li var stolt att hon vågade sova över och hennes pappa var rätt nöjd med att ha bistått Lo med en så lång paddling.. Det bästa av allt, det är årligen återkommande!? Eller?

Som en skön kontrast till friluftsliv; Liseberg idag. Kul det med men ska jag vara ärlig så var jag rätt trött på det redan efter en dryg timme. Men barnen gillar det och det är kul att se hur de växer med uppgifter. Båda åkte Lisebergsbanan och jag satt med Li som såg helt vettskrämd ut under resan men efteråt var bara stolt.. Det roligaste med Liseberg var ändå vårt skånesällskap som varit i Mlnd några dagar. Mkt kul och snart åker vi ner..

..för nu är vi lite låste till Stenungsund. Men det verkar vara värt det för Lady Di låg t.o.m. på skötbordet i kväll utan att gråta och vi fick hålla henne länge och titta på hennes vackra blå ögon och t.o.m. få ett leende. Kanske hjälper alltså nålarna och för det är vi väldigt glada. Dock jobbigt för AL med maten. Försök komponera en meny utan:
"..ärtor, linser, majs, bönor, (även soja, kaffe och kakao), lök, vitlök, kål, broccoli, avokado, paprika, tomater, och linfrö samt övrigt med mycket fibrer i (fullkornsbröd samt bröd med kli i). Starka kryddor som tacoskryddor, pepparkakskryddor, kanel och curry uppges också ge mer besvär. Även syrarik mat som ketchup, senap, dressingar, ättiksinläggningar samt vissa frukter och bär ger mer koliksmärtor till exempel apelsiner, äpple, päron, plommon, fikon, juice, nyponsoppa, kiwi, vinbär, vindruvor, russin, jordgubbar, tomater, oliver, sylt, saft och vin. Nötter, mandel, skaldjur och svamp är hårdsmält och kan också ge besvär.

Om barnet är komjölksintolerant så påverkas det om mamman äter eller dricker komjölksprodukter som mjölk och ostar eller om barnet får bröstmjölksersättning gjort av komjölk. Även dolda komjölksprodukter som kan finnas i tex korvar, leverpastejer, margariner och bröd som torrmjölk, vassle, laktos, och komjölksprotein påverkar barnen med komjölksintolerans. Man kan då ersätta komjölken med havremjölk med kalcium eller rismjölk. Det finns också soja- och mjölkfritt bords- bak- och flytande margarin.

Är barnet inte allergiskt mot komjölksprodukter så kan deras mödrar dricka och äta detta utan att barnet blir påverkat. Olja som kan användas i matlagning är t ex rapsolja. En del barn verkar få mer ont av om deras mamma äter godis som lakrits, choklad, vingummi och skumbilar. Enstaka barn har också rapporterats bli sämre om deras mamma dricker mycket kaffe. Det verkar som om "rena" maträtter fungerar bäst som kött, fisk, fågel och ägg, potatis, ris (inte råris), pasta (inte fullkornspasta), morötter, gurka, squash, sallat (inte ruccola) verkar också gå bra liksom verkar också gå bra, liksom bananer och melon. Fänkålste har också visat sig ha en viss lugnande effekt på magen. Man kan dricka alla slags te bara de inte har frukt eller bär i. Som måltidsdryck kan man dricka isvatten, melonvatten, gurkvatten, lättöl, läsk samt mineralvatten."

..tja, ni fattar..

Elfsborg har nu 9-0 på fem matcher och lika många segrar. Det börjar lukta gott!! Ska försöka titta mot Gefle som ju f.ö. oftast blir Jävla just mot di Gule med Hugosson som matchhjälte på Borås Arena. Låt oss hoppas att den trenden bryts på måndag..

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kontorsråttan kan inte annat än att imponeras av Elfsborg.

Blåvitt verkar ju ha hamnat i den där klassiska "Det är bra med mycket matcher och vi har en bred trupp och inga som helst problem att sikta på att vinna allsvenskan, cupen och champions leauge". Samtidigt som vem som helst kan se att spelarna är skadade, osäkra, för få och trötta redan efter en vecka med två matcher....Men det kanske är som Sally säger: "Man får starka ben i uppförsbackar"! Och kanske vaknar de blåvita till liv och kan utmana Kalmar och Elfsborg igen. Men jag tvivlar. Däremot tror jag att de kan gnata sig till en plats i ligornas ligas gruppspel! Och nu har ju Jseper Blomqvist gjort comeback också... någon att ringa för Mild?

Oslagbar sa...

Jesper Blomqvist ja, kom sågs och blev utvisad..

Blåvitt? Var det inte målvakten som skulle rädda dem i toppen..? Eller är det kanske den bedrövliga sk fotbollsplanen? Ser fram emot den nya arenan och vad Blåvitt kan göra i CL. Hoppas det går bra..

Oslagbar sa...

Jesper Blomqvist ja, kom sågs och blev utvisad..

Blåvitt? Var det inte målvakten som skulle rädda dem i toppen..? Eller är det kanske den bedrövliga sk fotbollsplanen? Ser fram emot den nya arenan och vad Blåvitt kan göra i CL. Hoppas det går bra..