tisdag, april 03, 2007

behöver vi utbildning månne

En grävande insändare i dagens GP konstaterade att blivande högsta sossepampen, Görans tös Anna, tydligen saknar gymnasiekompetens. Insändaren tyckte att detta sände lite knepiga signaler. Oslagbar slutsats. Johanssons följer väl skolministern kan man tänka men idag kom lite frågor från oväntat håll; GPs ledare tyckte att det var oklokt att inte satsa mer på vuxenutbildning nu när gymnasieskolan monteras ner. Ska ett beslut i åttan/nian styra hela livet? Se där ja, kanske är det inte så svartvitt ändå det här med att "alla ungar kan inte bli akademiker". Å ena sidan säger vi att ungdomarna inte kan ta ansvar, å andra sidan lägger vi livsbeslut i deras händer. Man kan också fundera kring varför vi alltid accepterar att barn blir skoltrötta får så går ju debatten. "Skoltrötta ska kunna välja mer praktiska gymnasieutbildningar". Borde vi inte försöka göra skolan så attraktiv så att de inte blir skoltrötta? Är det fel på barnen och ungdomarna eller på vårt sätt att bemöta dem?
Döm själva..

2 kommentarer:

erica sa...

Precis. Vi borde kunna göra skolan så pass intressant och meningsfull att man inte blir skoltrött. Vilket konstigt begrepp förrästen skoltrött... man blir ju sällan ledighetstrött, hemma-trött, jobb-trött (..jo men man får ju lön för mödan), mat-trött, kompis-trött..

Kontorsråttan sa...

Håller med Erica - skolan måste våga och lyckas vara utmanande för alla ungdomar!

För det är väl när man känner att man står inför en utmaning som kräver att man använder den kapacitet och kunskap man har för att lära sig mer eller klösa uppgiften som allt blir roligare?

Eller är jag fel ute?

Blir det roligare när allt upprepar sig precis som vanligt och jag betraktas som en person som man måste hålla i strikta tyglar för att jag inte skall vandalisera, slåss eller använda kränkande språkbruk som jag kastar mig över uppgiften att lära mig mer?

Fast det är klart... jag glömde ju bort att det är vetksapen om att jag kommer att få BETYG som avg´ör om jag vill lära mig eller inte...

Sorry, tänkte inte på det...

Och det där med skoltrött... frågar man en elev i åttan; är du skoltrött? behöver man väl inte vara Einstein för att begripa vad man får för svar? Jag undrar vad man får för svar om man frågar en eleve i åttan; är du trött på att lära dig?