torsdag, november 03, 2005

Bara ett spel..

Det är ju bara ett spel tycker vissa. Fotboll är ju bara lek, på låtsas.
Jag tror inte Mats Persson håller med..


..eller Tomas Nyberg för den delen.

Fotboll är spänning och dramatik men kanske inte i blåvit bil med sirén på taket tillsammans med fem bananer i pyamas, då är det i vart fall inte fotboll och långt ifrån något spel.
Hela situationen känns märklig, Persson togs i hemmet av fem randiga bananer, han hade enligt GT inte ens klätt på sig och fick bara ringa sin sambo och berätta vad som hänt. (Jo, det står så i GT och jag undrar också var sambon befann sig, uppenbarligen inte hemma, det hela börjar lukta Persbrant.. ;-)...) Samtidigt byter Stefan Selacovic blöjor i Varberg på fem andra morgonpigga och avskalade bananer..

Och någon sa att det bara var ett spel. Fast någon missar så mycket av vardagens läckerheter. Någon missar spänningen, dramatiken, tillhörigheten, identifikationen, pulsen, livet. Fotboll är liv. Idrott är liv.

Jag har lurat en del på det där om vad som är verkligt egentligen.. Fick berättat för mig om ett tillhåll på internet där man bygger upp egna världar, man köper egna öar och bygger upp civilisationen. Det intressanta är att varje ö kan kosta 100.000-tals kronor, RIKTIGA PENGAR. Det finns alltså de som pungar ut med ofantliga summor för virtuella företeelser som ju uppenbarligen inte finns "på riktigt". Men de betalar, för vardagskicken, för upplevelsen, den är äkta och på riktigt och vad är egentligen skillnaden? De lever på sin lilla ö i sinnet och sansen och upplever saker de saknar i det verkliga livet.

Den virtuella vardagen viskar vi vill VARA!
Jämför med Börsen, allvarligt talat, hur "på riktigt" är den? Siffror.. För att hårdra det, jämför med ditt konto på banken, också bara siffror (om än för fåtaliga..då blir det verkligt..)

Vad är verkligt? Det finns inga enkla svar naturligtvis men klart är att gränserna överbryggas, kropp och själ, handfast - flummigt, handfast- fantastiskt.. Vi har dock föreställningar om vad som är viktigt här i livet och jag tror att det inte alltid speglar just det som ger upplevelser. Politik är viktigt, vi måste rösta..upphetsande..? Det är ju de som styr som bestämmer över våra liv.. gör de..? Jobba, tjäna fiktiva pengar, oroa sig för växthuseffekten och upploppen i Paris.. Varför skänker vi inte pengar till parisborna? Jo, för de är inte verkliga för oss, thailändare ja, pakistanier nej.. vi berörs av det som är nära..


Vad har det med fotboll att göra? Jo kanske att fotboll är.. nära. Och känslan av en vunnen match är alldeles alldeles underbar..

Jag tror inte Mats Persson tänker så just nu även om han fått lämna buren och kommit hem till sin korkek, undrar om sambon är hemma..
........................................


..tar han med sig Nyberg? Jösses, Hell Angels, Bandidos och nu... Elfsborg....och jag som trodde att Guliganerna var snälla.. att ICA var tuffa, det visste vi ju..

.......................................

Apropå stölder.. Var på Svenska Mässan igår, cyklade dit i mitt nya japanska silvervidunder och ställde den så snällt i ett cykelställ.. Åtta timmar senare när jag skulle hem letade jag överallt.. nyckeln borta.. vände ut och in på väskan, sprättade upp dunvästen så fjädrarna flög men ingen nyckel.. Gick ut, såg japanen, tittade i låset och där.. Hovenäsmannen hade ledigt går! Antar att han åkte omkring i Saaben eller gick omkring i mina skor nånstans, verkligt och kusligt, inte alls något spel..


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hej!
/LG

Anonym sa...

Det verkliga livet - ja vad är det? Det verkiga livet är en fråga om val för oss alla...

För några av oss hanldar det bevisligen (?) om en miljon hit eller dit på något kont här eller där. Utan någon som helst reflektion över om det är rätt eller fel, lagligt eller olagligt eller - förskräckliga tanke - moraliskt eller inte...

För andra av oss handlar valen vardagen om familj eller jobb, gå upp direkt eller snooza en stund, pepsodent eller colgate - men bara om tuben inte innehåller triklosan, dyrare kravbananer eller billiga giftspridare eller varför inte; gamla jultraditioner eller kanske sushi på julbordet istället för löksill..

Kanske borde vi istället tänka på om jag kan vara trevlig och hjälpsam mot en medmänniska trots att det regnar, kan jag hjälpa barnen i Pakistan trots att jag inte känner dem och kan vi, likt Jonas Gardell, säga: "Jag tror på att vara snäll"....

Valen är våra egna...

blogg - on my friend

Oslagbar sa...

Helt rätt, lite vardagstrevlighet behövs, här och i Pakistan.. fast sushi på julbordet?? ;-)