tisdag, november 08, 2005

Det borde naturligtvis vara omöjligt att få en P-bot på en gratisparkering men på något sätt så lyckades jag med konststycket i eftermiddags..
I ett samhälle där värdetransporter rånas och biltjuvar tankar gratis i Dingle florerar nitiska Lisor på de mest lömska ställen och dyker upp där du minst anar det, exempelvis vid shoppingcentret som Gud glömde (än så länge, ryktet säger att han eller någon apostel ska göra det mer attraktivt) och jagar elakartade vardagsförbrytare som glömmer ta p-lappar på gratisparkeringar. Mitt harmoniska sinne förbyttes till hormoniskt när den inplastade envetna lappen satt där som ett storebrorsfrimärke på vindrutan. Två timmars gratis parkering.. jojo.. men glöm inte lappen. Tror de verkligen att någon frivilligt stannar mer än två timmar på Mölndals Bro? 300 spänn för gratis parkering.. ha en bra dag och välkommen åter.. jojo.. vart är samhället på väg??

Jo, det vet vi efter dagen. Vi är mitt i en brytning. Det nya samhället tornar fram runt omkring oss och vi vet inte riktigt hur det går till. Vi kan dock vara säkra på att det händer och att det är tekniken som styr oss. I dagens SWE så produceras det långt mycket mindre än i gårdagens, industrierna står som monument över en svunnen tid och den vridna överkroppen ger en siluett över morgondagen, Kockumskranen bort, fram med Turning Turso. Lindholmen är idag en mötesplats för industri och utbildning, Borås för designers och moderna knallar. Annat var det förr.. för produktion sysslar vi inte med längre, det finns gott om kineser som gör det. Vi är mitt inne i marknadssamhället. Din personlige bankman idag är en liten dosa där du knappar in internetkoden. Vi går inte till skräddaren och syr upp en skjorta, vi köper en på Dressman (nej, där går kanske gränsen..).

Jag och barnen handlar ibland tillsammans på Maxi. Lowe scannar varorna, Lina plockar i påsen och vice versa. (Mycket roligare än att vara i lekrummet, gärna egen liten vagn.) När de är tio tolv år så kommer de att förvånas när vi berättar att vi minsann gick till kassan och la upp alla varor på ett band... Eller att vi satt timtals i kö på vårdcentralen när vi kan fixa det via Internet. Osv..
Hade idag förmånen att presentera Bo Dahlbom för IT-pedagoger och andra skolmänniskor. En guru. Googla så hittar du honom, läs!! Hans vision provocerar många och han ger inte exakta svar på hur det exakt ser ut fram över MEN han pekar på punkter som är frapperande, INTE MINST för skolan (det är ju liksom i fokus). Budskap: Vi måste anpassa oss.. Det nya samhället är här, skolan ska vara en del av det, dags att lämna fabriken. Skolan är i dag Kockumskranen som borde rivas men som står kvar på nåder ytterligare några år (fast vi vet ju att kranen nu är nere..)

Det låter ju logiskt, det låter självklart men kära nån, lyssna själv på skoldebatten, den handlar då rakt inte om någon framtidsprogression, snarare en regression ledda av en Byliner och en militant liberal. Ska återkomma till dessa skolpolitiska svar på Bill och Bull, inte idag men senare, tillbaka till Dahlbom; Skolan roll har varit att fostra arbetskraften, in i fabriken helt enkelt, ordning i leden, sitt still, lär dig det som behöver kunnas för ändamålet. Sålunda torde väl uppgiften idag vara att leda barnen in i det nya samhället, att vara i det nya samhället MEN vilka egenskaper krävs där? Hur organiserar vi en sån skola? Vilket innehåll har vi? Vilka mätmetoder? Tänk på det du när du hör kraven på ordning och reda, betyg och basämnen..

..och snälla Bill och Bull.. hur tänker ni använda tekniken?? Dags att inse att IT inte enbart är ett redskap i skolan utan en förutsättning.

………………………………………..

Nu kanske du tycker att jag borde skylla mig själv när jag glömde ta en p-lapp.. Svar NEEEJJJ!!!
……………………………………….

De är rätt dåliga på att uppdatera hemsidan men annars så är Månadens profil i Sjuhäradssporen en intressant kille. En vardagshjälte. Svensk mästare i fotboll och innebandy men framförallt världsmästare i stafett 100m. Jezar Fulgensio, boråsare. Never heard of? Han är handikappidrottare.. Lyssna gärna när den dyker upp! http://www.sr.se/cgi-bin/sjuharad/sport/artikel.asp?artikel=500957

Det var månadens profil..

Dags för månadens profitör… tillåt mig presenter Janne P!! Gåva med ränta.. ja jag tackar ja..

Månadens profylax.. parkeringsbiljetter..mot P-bot på gratisparkering

Månadens protest.. Frankrike helt klart, sköna bilder på politikerna idag..

Månadens proletär.. Lars Hamlet Ohly, att var kommunist eller inte vara kommunist, det är frågan!

Månadens profillös.. måste vara Rynkan Ringholm.. den mannen vet sällan något..

Månadens homofil.. öh..nä..däremot:

Månadens homofob… Hyssnaprästen Yngve med sitt upprop. Hur kan någon som överhuvudtaget kallar sig kristen lägga så mycket kraft på att utestänga människors glädje i Guds hus? Kärlekens budskap?
Det håller på att gå åt skogen för kyrkan, säger prästen Yngve Kalin i Hyssna till Aftonbladet 7 nov. Just det Yngve, just det..

Månadens garderob
.. Ringholm igen.. svarta kontrakt i enskedegarderoben, smart idé att skriva ner en svart affär på papper, begåvat..

..tja, snararee övergår mitt förstånd, fast å andra sidan säger det inte så mycket om ett förstånd som lyckas få bot på gratisparkeringar..


För övrigt anser jag att Eva Dahlgrens nya är läbbigt bra… (sorry det är sent..)

Inga kommentarer: