måndag, november 21, 2005

Globalisering??

Tillbaka till framtiden, tillbaka till Dahlbom och hans framtid. Jag köper helt att vi är inne i ett nytt samhälle. Jag köper helt att skolan får andra förutsättningar. Jag köper helt att vi måste tänka nytt. MEN på en punkt undrar jag om inte Dahlbom har fel. Det handlar om tillhörighet och identitet. Enligt Dahlboms teorier så tar globaliseringen fart i takt med att tekniken utvecklas, IT gör det möjligt att träffas över gränserna. Handel globaliseras, politiken globaliseras. Men gör verkligen människorna det i samma utsträckning? Är den moderna människan världsmedborgare i första hand eller fortfarande boråsare i själen? Är kinesernas rättigheter lika viktiga som bensinpriset på Jet i Frölunda? Ligger Real Madrid närmare hjärtat än Elfsborg för boråsgrabben på Alideberg? Jag undrar det.. Inte än i alla fall. för i så fall borde (återigen) vi nordbor vara lika givmilda till de katastrofdrabbade i Pakistan som de som drabbades av tsunamin.. Jag lägger ingen värddering i det, jag bara konstaterar att jag inte riktigt köper att vi är väldsmedborgare ännu.. EU någon?

5 kommentarer:

Ingus sa...

Medborgare I världen eller medborgare AV världen? Kanske kan tekniken och globaliseringen trots allt inte ta bort den närmaste fysiska verkligheten för oss, vårt hus, vårt grannskap, vår familj vänner osv. Men tekniken gör det ändå möjligt att vidga den verkligheten. Den ger oss chansen att ”hoppa” mellan olika ställen på vår jord – och i universum - för att knyta dem närmare oss. Tsunamin förde, med all sin tragedi, Thailand närmare oss. Tekniken, såsom flygplan, helikoptrar, kameror, satelliter, teve, bidrog till det. Plötsligt blev thailändarna våra grannar, våra nära medmänniskor. Den platsen har inte pakistanierna fått ännu…, men förhoppningsvis kommer vi dit också. Globaliseringen kommer nog inte av tekniken allena – människorna måste vara med, och det med själ och hjärta.

Oslagbar sa...

Precis, människor måste vara med.. Thailändarna kom närmare oss men inte beroende på att de var thailändare utan att det var svenskar som var i thailand, närheten är viktigast..

Ingus sa...

Jo, så sett är nog alltid varje människa närmast sig själv.

Akkep sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Akkep sa...

Tror inte heller att vi är världsmedborgare i första hand. Tekniken förändrar vårt sätt att leva men människan kommer att fortsätta vara likadan som tidigare på gott och ont. Det är ju också lättare att ta kontakt med någon man redan känner och som talar samma språk. Jag kan dock tänka mig att vi kan bli tvingade att ta kontakter världen över. Det kan vara hotande katastrofer. Jag tänker på den allt sämre miljön. Ekonomin är ju viktig för oss. Vi köper ju redan kött från Brasilien för att det är billigagre….