torsdag, maj 10, 2007

Rapport Mainemeeting dag ett..


Mainemeeting 10 maj 2007
http://mainemeetings.blogspot.com/


Härligt med kraftfulla, kloka och framåtförstående politiker. Angus King (grymt coolt att ha en sida på Wikipedia f.ö.. Klicka på namnet) är en sådan, han är politikern bakom one-to-ane i Maine, det är han som såg till att det hände och att man vågade satsa. Han avslutade ett karismatiskt framträdande med två intressanta citat.. Ett känner ni till Darwins ”Survival of the Fittest” För Mr King är det självklart att fittest inte handlar om styrka i armar och överkropp (i så fall hade ju dinosaurierna funnits kvar) utan styrkan i att anpassa sig till förändringar. Tillsammans med Wayne Gretzkys konstaterande att ”I skate to where the puck is going, not to where the puck is” så blev det självklart för den kraftfulle politikern att om Maine ska vara med på kartan så måste man vara ett steg före omvärlden. Naturligtvis helt fantastiskt klokt. ”Om vi är bäst utbildade och har högst digital kompetens så vinner vi!” Utbildning och digital kompetens, nödvändigt för framtiden, det menar Angus King är det enda vi vet om framtiden..

Ett annat härligt Anguscitat: ”Michael Jordan gick inte på basketlab 45min i veckan för att bli bäst..” Apropå de som tror att man kan ha datorundervisning i datorsalar.

För er som undrar vad jag snackar om:
I Maine satsar man på en dator till ALLA elever i 7:an och 8:an. Femte året i rad, resultaten ser man i ökad kompetens i skolan och bättre resultat. Naturligtvis inte som en separat konsekvens utan tillsammans med skolutveckling på bred front. Datorn är en förutsättning för förändring. Jag är där nu, i Portland, mycket inspirerande och spännande. Ser framför mig hur hela Göteborg gör slag i sak och satsar.. ;-) Falkenberg är redan där..

Skolbesök Kings Middle School http://king.portlandschools.org/

Återigen en härlig presentation. Ni kan se underlaget på http://king.portlandschools.org/files/onetoone/IntegratedSchools.htm
Lägg märke till att skolan arbetar med integration i ämnena, uppluckrade scheman, arbetspass, kreativt skapande som bas, publicering av elevernas arbete på hemsida, de har börjat blogga tillsammans med one-to-one. Se rubriken IS och notera också att de är övertygade om att lokal lagring är nyckeln, lokala servrar och flexibilitet för läraren och eleven (se rubriken Integrated Schools). Apropå plattformen där hemma..

Också intressant att de definierar tre områden som nyckelområden rent kompetensmässigt, ”literacy”. Information skills, multimedia Literacy och databas literacy. Det sista beats me i ärlighetens namn och varför det är så viktigt är en fråga de ska få besvara efter hand.

  • Paneldebatt nu, då kan man göra annat som ni märker.. ;-)
  • Freeport ligger bara två mil härifrån, ett enormt Mall tydligen, i morgon smiter vi..
  • Var på den lokala baseballstadion, rätt läckert faktiskt även om det är en obegriplig sport. Köpte en t-shirt till Lo och en maskot till Li.
  • Bilder to come..

1 kommentar:

LGB sa...

Kollar du upp mer hur arbetet har förändrats, metodisk, pedgogiskt när nu varje elev har en egen dator...skolutveckling på bred front..vad gör de då?